"The Wu is the way,The Tang is the slang,The Clan is the fammily"

понеделник, 17 септември 2007 г.

O.D.B.

Ol' Dirty Bastard, наричан за кратко ODB е роден в Brooklyn през 1968г. Истинското му име е Russell Tyrone Jones. През 1992г заедно със своите братовчеди RZA и GZA основават легендарната група Wu-Tang Clan. Преди това са имали трио, наречено 'All in Together Now', което бележи началото на тяхната кариера и на клана.
Със своя откачен стил и поведение ODB се превръща в един от най-популярните членове на Wu-Tang Clan. Първия му солов албум 'Return To The 36 Chambers: The Dirty Story' излиза март 1995г. Той е втория член на клана, издал собствен албум. Включващ хитове като 'Shimmy Shimmy Ya' и 'Brooklyn Zoo' този албум се оказва доста успешен. ODB взима участие в съвместни проекти с Mariah Carey. Участието на Ol' Dirty Bastard във втория албум на Wu-Tang Clan - 'Wu-Tang Forever' през 1997г е сравнително слабо. Една от най-дискутираните постъпки в медииното пространство е неочакваната поява на ODB на сцената повреме на наградите Грами. На сцената той изненадващо заявява "Не знам как вие всички виждате нещата, но когато става въпрос за децата, Wu-Tang е за децата. Ние учим децата. Puffy е добър, но Wu-Tang са най-добрите. Искам всички да знаете, че това е ODB и аз ви обичам. Мир!". Това става след като неочаквано Puff Dady отмъква наградата, която според Ol' Dirty трябва да получат Wu- Tang Clan. През 1999г ODB издава следващия си албум Nigga Please, който включва станалия популярен по това време хит 'Got Your Money'. Припевът на песента е изпълняван от певицата Kelis. През 2001г Ol' Dirty е арестуван за притежание на наркотици. След излизането си от затвора, придружаван от Mariah Carey и Damon Dash той подписва договор с Rock A-fella Records. 2004 година е трагична за целия клан. На 13 ноември преди пристигането му в звукозаписното студио в Манхатън ODB се оплаква от болки в гърдите, след което умира. След аутопсия причините за смъртта му са известни – смесване на Трамадол с кокаин. Той умира два дни преди да навърши 36 години.
Изявление беше направено в събота (13 ноември 2004г) вечерта от неговата майка Cherry Jones: "Тази вечер имах телефонен разговор, който е най-лошата за всяка майка мечта", каза тя. Моят син, Ръсел Джоунс, изчезна. Към публиката, той беше известен като Ol' Dirty Bastard, но за мен, той беше известен като Ръсти, най-любезната, най щедра душа на земята. Аз оценявам цялата подкрепа и молитви, които получих. Ръсел беше повече от рапър, той беше обичащ баща, брат, чичо и преди всичко син."
Изявление беше направено и от Damon Dash, с който ODB подписа през есента на 2004, за да записва в Roc-A-Fella Records: "Всички ние в Roc-A-Fella семейството сме шокирани и опечалени от внезапната трагична смърт на нашия брат и приятел. Ръсел вдъхнови всички нас с неговия дух, остроумие и огромно сърце. Той ще бъде изпратен скъпо и нашите мисли, молитви и най-дълбоки съболезнования отиват към неговото чудесно семейство. Светът изгуби голям талант, но ние скърбим за загубата на нашия приятел."
R.I.P.

Няма коментари: